Din verktygslåda

 

Saker alla händiga typer borde ha hemma.
Den här raringen kommer från Jula.
Limpistol. En lat hemmafixare klarar sig inte utan limpistol. Den funkar till nästan allt från löshår till plastväxter, kostar som ett par krogenöl i inköp och kommer vara din bästis länge. När du inte använder den kan du posera med den i spegeln och känna dig som en superhjälte. Kom ihåg att köpa limstavar också, och sen är det bara att plugga in den och gå lös. Men akta fingrarna, limmet blir skitvarmt.

Gaffatejp, maskeringstejp, ja, en stor rulle tejp i alla fall.
Gaffan är inte bara till för festivalsommaren, du kan också fästa ihop grejer med den medan du väntar på att limmet torkar, fixa grejer där det inte syns (eller där det syns, beroende på hur punk du är) och göra en munkavel till din partner om hen gnäller över att du alltid "ska bara" och aldrig går och lägger dig. Maskeringstejpen använder du för att maskera lister om du målar om ett rum, för att tejpa ihop mönsterdelar eller för att märka matlådor i frysen så du inte öppnar en burk muffins i stället för linsgryta på lunchrasten. Eller...förresten, glöm det där med att märka matlådor. Muffins är gott.

Trälim.  Trälim är inte bara till för trä, utan du kan limma alla möjliga grejer med det, så länge båda fogarna är någorlunda rena och inte allt för glatta. Trasiga blomkrukor? Inga problem. Tapeter som har lossnat i hörnen? Fixar det också. Korksulan lossnat på ett par sandaler? En klick så är det ordnat. En liten flaska kostar ett par tior på Biltema och du kan ha den länge om du kommer ihåg att sätta dit korken.

Också från Jula. Och i snygga färger!
Häftpistol. Perfekt om man ska näta in balkongen, eller klä om en soffa. Eller fästa smågrejer i mjukare väggar. Man kan också ha nytta av en vanlig häftapparat om man till exempel behöver lägga upp sina gardiner.

Hammare. Helst en sån med spikutdragargrej på, i fall man spikar fel. En mindre hammare är smidigare än en större, speciellt om man är klen i armarna, eller ska spika något bakom en byrå. Hammare finns ofta att köpa på loppisar, den behöver inte vara snygg. Du kan alltid måla om den med metallfärg om du vill.

Skruvmejsel. För att vissa grejer är bättre att skruva än att spika. Det finns assmarta skruvmejslar där man kan byta ut toppen och slippa köpa en av varje sort, annars rekommenderar jag att du skaffar en stor och en liten för spårskruv och en stor och en liten för stjärnskruv. Skruvmejslar kan du också hitta billigt på loppis, men kolla så dom inte är helt pajjade i toppen. Även om man har en bra skruvdragare är det skönt att ha några skruvmejslar, för skruvdragaren kommer inte alltid åt överallt, och har ett irriterande gemensamt drag med vibratorer - batterierna är ofta slut när du som mest behöver den.

Låda med blandade skruvar, muttrar och spikar. Det behöver inte vara fancy, en tom glasskartong funkar fint. Annars finns det ofta bra blandlådor för hemmabruk på Ikea och Clas Ohlsson. Här kan du också spara skruvarna som alltid blir över när man satt ihop en Ikeamöbel, för dom kan komma till användning! Det kan vara en god idé att skaffa pluggar i lite olika storlekar också och ha dom i lådan ifall du vill skruva upp något i en vägg.

Borrmaskin och skruvdragare. Dom bästa är dom som kan tjänstgöra som båda. Du behöver inte ha en slagborrmaskin, dom är nämligen ofta svindyra och det går nästan alltid att låna en av någon om det behövs. Kostar en del, men man kan hitta sånna som kostar mindre än ett par Converse på typ Clas Ohlsson eller Biltema. Eller så kan du önska dig en i present. Kom ihåg att kolla om det ingår några borrar och bits, annars får du införskaffa det också.

En såg. En vanlig fogsvans fungerar jättebra i de flesta fall. Det finns också små modeller, dom är ännu bättre, för dom tar inte så mycket plats.

En tumstock. Att mäta grejer med. Smidigare än en linjal när det kommer till mått över en meter.

Typisk skiftnyckel. Från Biltema.
En skiftnyckel. Skiftnycklar är ställbara, så dom passar flera olika muttrar.

Några tänger av olika slag. En avbitartång till ståltråd, en plattare tång om du vill nypa ihop grejer eller hålla i något där fingrarna inte når. Ska du bara ha en tång, köp en kombinationstång. Den kan både bitas och nypas.

Vattenpass. Om du gillar när saker hänger rakt.

En syl, och en kniv eller två. En syl kan du använda för att markera ut vart du ska borra eller skruva. Sylen gör ett litet hål så skruven lättare får grepp. Man kan också peta naglarna med den. När det kommer till knivar är det bra att ha två, en av moraknivsmodell och en brytbladskniv. Morakniven till att skära större saker och tälja med, brytbladskniven till att skära smågrejer med. 

En fil eller två, och lite sandpapper. För rätt som det är ska du bygga en stol och vill slippa stickor i rumpan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Du gillar´t?
Lämna gärna en kommentar! Jag svarar på kommentarerna här i min egen blogg, annars virrar jag bara ihop det. Puss!