Ditt Syskrin


BRA ATT HA-GREJER OM MAN VILL SY NÅGOT.

Du och jag för alltid. Eller tills du går sönder.
En symaskin. Åh, alltså, skaffar du en symaskin kommer du aldrig ångra det. Eller så gör du det, men då kan du sälja den igen. Mitt säkraste tips är att försöka få tag på en gammal, tung symaskin, till exempel en Husqvarna 2000 eller liknande. Visst finns det bra nya symaskiner också, men om du inte tänkte börja sy professionellt eller har sjukt mycket pengar klarar du dig jättebra med en äldre, begagnad maskin. Kolla blocket, kolla loppisar, kolla med alla vänner och släktingar om dom har någon att låna ut eller sälja. Sen är det också jättebra om du lämnar in maskinen på service, så den är tiptop innan du ger dig i kast med ett stort projekt. Syr man sjukt jättemycket ska man helst göra det typ varannat år, syr man sporadiskt är det inte lika noga. Det viktigaste med symaskinen är att den kan sy både raka sömmar och zickzack, för då kan man sy i de flesta slags tyg. Jag köpte min maskin, en gammal Bernina, för 2000 spänn i en affär som servar och säljer symaskiner, och jag är så himla glad över det. Se till att det finns spolkapsel, några spolar och pedal till maskinen, det är typ väsentliga grejer.

En bra sax. Se till att du har en sax som BARA används till tyg. Jag är seriös nu, det finns inget som är så störigt som om någon klippt gaffatejp med sysaxen, vi pratar skilsmässor och sånt elände nu. Eller i alla fall en rejäl diskussion. En stor sax är bättre än en liten, men har du en liten också skadar det inte. Den är bra att klippa trådar med. För att undvika att någon använder saxen till andra grejer än tyg rekommenderar jag att du gömmer den väl när du är klar. Eller gör den strömförande. Eller sätter ett hänglås i handtaget och bär nyckeln i en kedja runt halsen.  (Ja, okej, jag är kanske lite paranoid nu. Men jag hittade min bästa sax med hack i bladen häromdagen. Efter att någon, dvs INTE JAG, klippt ståltråd med den.)

Sprättkniv från Slöjddetaljer.
En sprättkniv. För du kommer eventuellt sy fel. Eller behöva sprätta upp en tråcklad söm. Sprättknivar, eller sprättare som jag kallar dom, hittar du i sybehörsaffären, tygaffären eller på en bättre stormarknad. Kostar sällan mer än en tjuga, så har du råd, köp två. Dom försvinner lätt.

Ett måttband. För att mäta saker med. Asbra grej.

Nålar. Både symaskinsnålar och synålar. Till symaskinen är det bra om du har några tjockare, till jeanstyg och sånt, och några tunnare till tunna trikåtyger. Samma sak med synålar, skaffa ett helt gäng i olika storlekar. Du behöver knappnålar också, det finns ofta i storpack. Dom med huvuden i olika färger är finast, men dom vanliga med små metallfärgade huvuden är mest praktiska. Säkerhetsnålar behöver du inte köpa, det kan du knycka från däckade punkare.

Tråd. Om man köper tyg i tygaffären kan dom hjälpa en att hitta en tråd i precis rätt färg, men om man inte gör det utan i stället syr om ett par loppisgardiner till en chic klänning, eller ska laga ett par gamla jeans är det fint att ha några olika rullar hemma att välja mellan. Det finns ibland paket med en massa rullar i olika färger, hittar du ett billigt sånt är det lätt värt. Annars rekommenderar jag att du i alla fall skaffar dig en rulle svart tråd och en rulle vit tråd. Jag använder massor av svart tråd, så jag brukar köpa stora rullar på ikea för typ inga pengar. Tror du att du kommer vilja färga plagget du gjort är bomullstråd att rekommendera. Annars brukar jag strunta i vilket.

Textillim från Casco. Bra skit.
Textillim. Textillim är basen i ett par punkbrallor. Det är gjort av latex och luktar skumt, men det är asbra för att fästa patchar på jackor, lappar på byxor och liknande grejer. Finns på stormarknader, på Clas Ohlsson och oftast i tygaffären. Man kan även använda textillim till att fejka läskiga sår om man ska vara zombie. Jag ska visa det någon gång, eller så får du googla.

En tygkrita. För att göra markeringar på tyg med. På ljusa tyger kan man använda en mjuk blyertspenna, men på mörkare är det bra med en tygkrita.

Knappar och blixtlås. Släng aldrig ett plagg utan att sno knapparna och/eller blixtlåset! Du vet aldrig när du behöver det. Man kan köpa blixtlås och knappar också såklart, men jag vet roligare grejer att lägga pengar på. Roliga knappar hittar man ofta på Ebay eller tradera, så har du ett projekt på gång kan det vara bra att slänga ett öga däråt. Genom att byta knappar kan du ändra looken på vilken trist kofta som helst, så spara alltid knappar. Tillslut har du en samling värdig Rådd-djuret i Mumindalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Du gillar´t?
Lämna gärna en kommentar! Jag svarar på kommentarerna här i min egen blogg, annars virrar jag bara ihop det. Puss!