måndag 23 juli 2012

Stört enkel stickad sjal

 Jag jobbar extra i en liten tvålbutik som heter Flärd och som ligger i Gamla Linköping, ett museiområde i Linköping som försöker ge en bild av hur ett samhälle såg ut i början av 1900-talet, och trots att det är sommar nu så är det ibland lite kallt. Min vanliga jeansjacka full med patchar och knappar är visserligen sjukt snygg, men på jobbet känns det bättre om jag i alla fall försöker passa in i tidstemat (hur många kvinnliga butiksbiträden med stora tatueringar och töjda öron som knallade runt i små samhällen år 1910 vet jag dock inte, men jag måste ju få vara jag också!) så jag stickade mig en sjal att svepa runt mig när det blir hurvet (norrländskt uttryck för småkyligt). Jag är ingen stickmästare och dessutom ganska lat, men sticka räta maskor har jag blivit rätt bra på.  Den här sjalen är sjukt enkel att göra, och kräver bara ytterst lite stickkunskaper. Eventuellt klarar du dig med erfarenheten från det där mumintrollet du tvingades sticka i syslöjden. (eller var det bara på min skola syslöjdssalen var full med missbildade stickade mumintroll?)




Jag gjorde såhär:

 Först la jag upp en massa maskor på tjocka rundstickor. Det blev ungefär 120 stycken, och jag använde stickor i storlek 12, för då går det snabbt. Jag gillar rundstickor, även när jag stickar fram och tillbaka och inte sammanhängande grejer, dom ryms i handväskan, man får plats med massor av maskor om man har stickor med en lång plasttråd, och det är mindre risk att man utsätter folk i sin närhet för irriterande petningar. 
Jag stickade bara räta maskor, och i början och slutet av varje rad tog jag in en maska (det vill säga la ihop två maskor till en) och så höll jag på tills sjalen var klar. Då klippte jag bitar av samma garn och knöt fast dem längs kanten. Sen doppade jag hela alltet i handfatet och hängde upp den på tork för att den skulle bli lite slätare. Jag brukar sätta fast mina stickade grejer med hårspännen på tvätthängaren i badrummet, men proffsen använder ofta frigolitblock för att spänna upp sina alster. Min sjal blev ungefär 170 cm bred, men det beror lite på hur hårt man stickar.


Garnet jag använde var ett billigt akrylgarn jag hittade i min garnkorg. Ullgarn värmer bättre, men jag är inte så himla förtjust i att köpa ull från får vars levnadsvillkor jag inte har koll på om jag har syntetalternativ tillgängligt. Akrylgarn kostar inte bara mindre, det är snällare mot djuren (vi kan väl ta den där diskussionen om huruvida plastbaserade textilier är speciellt miljövänliga någon annan gång, okej?) och om jag spiller kaffe på sjalen kan jag bara slänga in den i tvättmaskinen. En gång var jag på ett seminarium tillsammans med blivande slöjdlärare, och en av tjejerna där var helt förtvivlad över att barnen i skolan tvingades använda akrylgarn. Hur skulle hon kunna lära barnen stickandets ädla konst med sånt? Jag fick bita mig i tungan för att inte svara "Ja, du kanske kan börja med räta maskor?"


Anyway, jag är skitnöjd med min sjal. Den värmer axlarna, övre delen av ryggen och tuttarna om jag knyter den framtill. Och så känns det himla gött att jag gjort den själv.

8 kommentarer:

  1. Tjusigt!

    Blev däremot nyfiken på mumintrollen, jag har aldrig i mitt liv sett ett stickat mumintroll, och som tur är inte blivit tvingad att tillverka något heller. Det är bara typ dom senaste två åren som jag har insett att stickning och virkning kan vara kul för att jag hade en sån skräcködla som slöjdlärare på mellanstadiet. ;P

    Angående tanten som inte gillade akrylgarn måste jag dock få påpeka att akrylgarn kan vara för "hårt" att sticka med för vissa, har vänner som helt enkelt inte kan sticka med akrylgarn för att dom får kramp i händerna. Det absolut bästa vore ju såklart om barnen fick välja själva vilket garn dom skulle prova att sticka i (och utan något krav på en färdig produkt i slutet), men det är ju bara mina åsikter om skolan det. :P

    Erm ja, jag spårade nog ur lite där, tjusig sjal iaf! :) Jag har också stickat en sjal, jag gjorde precis tvärtom, la upp tre maskor och ökade i slutet på varje varv tills jag tyckte att den var lagom stor. :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pleu! Visst kan det vara så att vissa har svårt att sticka i en del slags akryl, men det finns ofta en massa olika slags akrylgarn att välja mellan! Jag stickade nyss en sjal i ett bouclegarn i acryl, det var som att sticka i fluff.

      Haha, ja, min mamma gör på ditt vis, men jag är mycket bättre på att ta in än att öka, så jag kör tvärt om.

      Radera
  2. Jag har stickat ett mumintroll! Jag vill dock minnas att det var SUPERFINT men det kan ju vara så att man inte har så höga krav på vad man slöjdar när man är nio.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ditt mumintroll var säkert sjukt fint! Jag tror dock inte ens att jag slutförde mitt, gav upp halvvägs och om jag inte minns fel gjorde en råtta i stället.

      Radera
  3. Kul att se - och vad snygg den blev! Jag har precis kommit hem efter en semestervecka tillsammans med blandandra min mor, där jag tvingade henne att lära mig sticka på nytt. Jag håller det super-duper-enkelt: en enda lång halsduk bestående av räta maskor. När den är klar kanske mitt nästa steg kan vara en sån här tjusig sjal!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! Kan du sticka en lång vanliga halsduk kan du sticka en sån här!

      Radera
  4. Du är så MODIG som ger dig i kast med allt utan att tveka! IMPONERAD!! Ååh men jag är fast i virkningsträsket, bara en liten ögla att hålla reda på och eventuellt tjorva bort du vet..

    Men det tar ju miljoner år att göra tex sånt där på virkat vis!
    Och jag HAR klarat av att göra en rak vanlig halsduk en gång för inte allt för länge sen.

    Fjooo... hösten kanske. Tack för inspirationen kära du <3

    SvaraRadera
  5. Tack för en mycket enkel beskrivning! Detta måste jag ju bara testa. Precis lärt mig sticka så detta kändes som ett bra projekt. Och riktigt fin blev den ju med!

    SvaraRadera

Du gillar´t?
Lämna gärna en kommentar! Jag svarar på kommentarerna här i min egen blogg, annars virrar jag bara ihop det. Puss!