söndag 14 april 2013

Sno ett ornament - piffa något annat!

Jag är så himla kär i min "nya" byrå och stilen den har, så jag vill helst ha alla mina möbler likadana. Well crap, det går inte eftersom byrån i fråga kommer från min mammas gamla faster som var typ 100 år (må hon vila i frid) och som bodde på gräddhyllan i sin lilla stad och bara hade dyra grejer. Men jag tänkte att det borde gå att fejka, och ja, det går! Såhär kan man göra.

Jag använde:

Supersculpey (fast det borde gå med vilken polymerlera som helst, typ cernit)
En metallnagelfil till kanter och att skulptera med
Kavel att platta ut lera med
Ugn (att bränna leran i)
Envishet (som vanligt)
Vattenbaserad lackfärg och pensel.

Såhär gjorde jag:

Först hittade jag två detaljer på byrån jag ville kopiera. Den här blomman längst ner får visa hur.
(sanningen är att jag var så himla peppad att jag glömde att fota, så jag har återskapat allting för er skull. Fint, eller hur?)Kavlade ut en bit sculpey så det skulle täcka hela.


Sen tryckte jag lerkakan mot motivet för att få som en gjutform. Man får pressa en del för att detaljerna ska komma med, men lite detaljer går alltid förlorade ändå.


 Jag gjorde likadant på det andra motivet, skar runt lite så det inte gick åt onödigt mycket lera och så in med dem i ugnen. Sen glömde jag bort dem en stund så de blev lite bruna. Det gör inget. Jag lät dem svalna och tog en macka under tiden.

De vita fläckarna kom till när jag provade att gjuta med papperslera. Jag fick det inte att funka så bra.


Sen kavlade jag ut ny skulpey, tryckte ut den i formen med en massa kraft, petade och joxade för att få med så mycket detaljer som möjligt och lyfte försiktigt ut leran. Skar runt mönstret med en brytbladskniv och fixade till detaljer som gömt sig med toppen på en nagelfil i metall.
Jag la mina ornament på en plåt med bakplåtspapper och tryckte försiktigt så de blev helt platta på baksidan, vilket gör det lättare att limma fast dem på nästa möbel.

 När de svalnat filade jag bort lite fnas med nagelfilen och så målade jag dem med två lager svart lackfärg. Men det går såklart bra att använda rosa färg också. eller orange. eller brunt, om man har tveksam smak (dvs inte samma som jag.)...och sen gjorde jag några till.


Så fancy! Nu måste jag bara hitta en möbel att limma fast dem på.


4 kommentarer:

 1. Åh vad fint det blev! Ornamentera mera!
  Jag är sugen på att pimpa mina trollstamöbler, de har ju så fina fötter men är annars rätt tråkiga. Detta borde ju funka prima!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gört! Man kan ju kopiera ett ornament från någon annans möbel, det är bara att torka bort eventuella spår efter leran med lite diskmedel.

   Radera
 2. DU, det är inget fel på brunt! Och super! Jag har som långtgående dröm att göra mina egna formar/mouldings men har inte riktigt kommit dit än. Det här var ju underbar inspiration!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nä, brunt är bara inte min favoritfärg! Men jag har lite bruna detaljer på mina soffkuddar!

   Åh, kul! Great minds think alike, you dirty bastard!

   Radera

Du gillar´t?
Lämna gärna en kommentar! Jag svarar på kommentarerna här i min egen blogg, annars virrar jag bara ihop det. Puss!